آیا می دانید که از روی زبان می توان مشکلات و بیماری ها را تشخیص داد؟ آیا می دانید هزاران پرز چشایی و شبکهای پیچیده از عصب ها به زبان کمک میکنند تا کارش را انجام دهد؟ باید گفت که زبان یکی از مهم ترین بخش های بدن است که با کمک آن نه تنها […]
آیا می دانید که از روی زبان می توان مشکلات و بیماری ها را تشخیص داد؟ آیا می دانید هزاران پرز چشایی و شبکهای پیچیده از عصب ها به زبان کمک میکنند تا کارش را انجام دهد؟
باید گفت که زبان یکی از مهم ترین بخش های بدن است که با کمک آن نه تنها می توانیم صحبت کنیم بلکه قادریم از روی زبان سلامت سایر بخش های بدن را تشخیص بدهیم. زبان سالم صورتی رنگ و دارای برآمدگی های کوچک طبیعی است که در واقع این برآمدگی ها بافت زبان را تشکیل داده که وظیفه حس کردن طعم و مزه غذاها با آنها است.
به عبارت دقیق تر زبان آینه تمام نمای بیماری های بدن است؛ اما همیشه به آن میزان که نقشش پررنگ است به زبان و بیماری های آن توجه نمی شود. معاینه زبان از لحاظ شکل ظاهری و ارزیابی دقیق لنفادنوپاتی ها نیز اهمیت دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با مشکلات زبان بیشتر آشنا شوید.
مشکلات زبانی اغلب دارای علائمی هستند که در اینجا به آنها اشاره می کنیم:
در ابتدا باید گفت که بیماری های زبان علی رغم تعددی که دارند، می توانند مادرزادی یا اکتسابی باشند. اگر چه در طی یک دهه گذشته دانش آسیب شناسی زبان پیشرفت شایان توجهی داشته است اما اغلب توجه به بیماری های زبان مورد غفلت قرار می گیرد و چنانکه باید به آن اهمیت داده نمی شود. زبان هم مانند سایر قسمت های بدن ممکن است دچار بیماری شود و گاهی علامتی است از عارضه ای جدی تر در بدن ما.
سفید رنگ شدن و چسبناکی زبان اغلب نشانه نوعی از عفونت در زبان است؛ که در ادامه به علت های به وجود آمدن زبان باردار اشاره می کنیم:
برفک دهانی یک عفونت مخمری است که در داخل دهان و روی زبان تکه های سفید و پنیری ایجاد می کند که به این بیماری کاندیدیاز هم می گویند. دکتر آلن می گوید: “برفک دهانی اغلب در نوزادان و افراد سالخورده، به ویژه کسانی که دندان مصنوعی دارند، و یا در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف دیده می شود. افراد مبتلا به دیابت و کسانی که استروئیدهای استنشاقی مصرف می کنند، برای آسم یا بیماری ریوی نیز می توانند برفک دهان را بگیرند؛ برفک دهان بیشتر بعد از خوردن آنتی بیوتیک رخ می دهد.”
شما زمانی دچار این عفونت می شوید که روی زبانتان خط های سفید و برجسته داشته باشید که اغلب اوقات با خارش همراه است و باعث سفت شدن پوست زبان می شود. این عفونت اغلب خود به خود درمان می شود. عدم مصرف توتون و غذاهایی که باعث التهاب می شوند و همچنین رعایت بهداشت دهانی برای پیشگیری از این عفونت بسیار کمک کننده هستند.
در این بیماری با رشد بیش از حد سلول های دهان، لکه های سفید رنگی در داخل زبان و دهان ایجاد می شود. این بیماری به خودی خود خطرناک نیست اما می تواند به سرطان منجر شود. لوکوپلاکی در افرادی که از محصولات تنباکو مصرف می کنند بیشتر دیده می شود.
زبان سالم باید صورتی باشد ولی اگر به رنگ تیره مانند قهوه ای یا سیاه در آمد وحشت نکنید اول از همه باید علت را جست و جو کنید:
قرمز شدن زبان علت های مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
از علت های این بیماری می توان به مصرف دخانیات، عدم رعایت بهداشت دهان، مصرف زیاد قهوه و استفاده از آنتی بیوتیک اشاره کرد؛ اما به خاطر داشته باشید این بیماری با رعایت بهداشت دهان از بین می رود. همچنین افرادی که شیمی درمانی می کنند، دیابت دارند و یا آنتی بیوتیک مصرف می کنند بیشتر در معرض این آسیب هستند.
در این بیماری که به علت عفونت قارچی به وجود می آید، یک لایه ضخیم زرد روی زبان ایجاد می شود. همچنین به خاطر داشته باشید شیوع این بیماری در کودکان و نوجوانان بیشتر است.